Meer over de cd

De single “Kom naar de rivier” met Jan De Wilde en Joke Delcour (playlist radio 1) was de voorbode van dit full-album rond de streek van Zichem, Averbode en Diest, rond volksfiguren uit het werk van Ernest Claes en de schoonheid en het mysterie van natuurgebied De Demerbroeken.

Lennaert Maes & Andries Boone tekenden voor tekst, muziek en productie. Jan De Wilde, Guy Swinnen, Annelies Brosens (Laïs), Joke Delcour (The Fortunate Few) en Monsieur Paul (Triggerfinger) zorgen voor knappe gastbijdrages.

In 2011 zijn zanger/liedschrijver Lennaert Maes en multi-instrumentalist Andries Boone op zoek gegaan naar de roots van Zichem en omstreken. De 12 nummers gaan over kleurrijke volksfiguren als Wannes Raps en Pastoor Munte, over de stroming van de Demer, over de liefde van oever tot oever, en over hoe vroeger en nu in elkaar verweven zijn. Vier instrumentale songs meanderen doorheen de plaat.

Natuurfotograaf Guy Janssens zorgde voor de beelden in het cd-boekje.

De gasten op de plaat mogen er zijn. Zo was Jan De Wilde al snel te vinden voor het project. Hij spreekt zelf over de streek als “Het mooiste landschap dat ik ken.” Jan vertolkt op de cd niet alleen de dolende sterveling die verleidt wordt door de jonge Joke Delcour in de single “Kom naar de rivier”, maar hij kruipt ook in de rol van pastoor Munte voor het nummer “Vreest het woord”.

Verder schreef honkvaste Diestenaar Guy Swinnen een instrumentaaltje voor de plaat (“Zichems Broek wiegelied”), en daarnaast zingt hij bij wijze van uitzondering in het Nederlands op “De vrienden van St-Jan”, met daarop ook de echte blazers van fanfare De St-Jansvrienden uit Averbode.

Annelies Brosens (Laïs) leent haar mooie meisjesstem uit aan de “Liefdesdans”, een lied over de stille rivaliteit tussen twee dorpen, maar vooral een song over passie en verlangen.

Monsieur Paul (Triggerfinger) tenslotte woonde zelf jarenlang in Zichem en zorgt voor een stevige bijdrage op bas en bariton-gitaar in het nummer “Vreest het woord”, maar ook de andere muzikanten op de cd zijn niet van de minsten. Zo speelden oa Roeland Vandemoortele, Jasper Hautekiet en Dree Peremans mee.

Advertentie

~ door wannesraps op 30 november 2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: